معرفی ارز دیجیتال لایت کوین

لایت کوین یکی از محبوب‌ترین «آلت کوین»ها از نظر ارزش بازار، و یکی از برجسته‌ترین فورک‌های بیت کوین است، که اغلب به‌عنوان نقره در برابر طلای بیت کوین از آن یاد می‌شود.

برای کسانی که تازه وارد بخش ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین هستند، توصیه می‌کنیم که این مقاله در مورد هارد فورک‌ها را مطالعه کنند.

لایت کوین یکی از قدیمی‌ترین ارزهای رمزنگاری‌شده است که تنها دو سال پس از بیت کوین توسط «چارلی لی»، کارمند سابق گوگل، راه‌اندازی شد. به‌طور دقیق‌تر، لایت کوین در سال ۲۰۱۱ ایجاد شد تا به‌عنوان یک نسخه‌ی لایت‌تر و سبک‌تر از بیت کوین عمل کند؛ از این رو به این نام شناخته شده است.

لایت کوین که در واقع اولین آلت کوین جهان است، مدتی است حضور خود را در بازار ارزهای دیجیتال محسوس کرده است. این رمز ارز، یک ارز دیجیتال است که توانسته است در تمام ملاحظات سرمایه‌گذاران رمز ارز، برای خود جایگاهی دست و پا کند.

لایت کوین به‌گونه‌ای طراحی شده است که امکان پرداخت‌های همتابه‌همتا را فراهم می‌کند. این پرداخت‌ها در شبکه‌ی لایت کوین آنی و بسیار کم‌هزینه هستند. این کوین محبوب، یکی از ۲۰ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار است.

در حالی که بیت کوین از نظر پذیرش و ارزش بازار هم‌چنان برجسته‌ترین رمزارز است، لایت کوین برای بسیاری از سرمایه‌گذاران باهوش گزینه‌ای اولویت‌دارتر است. لایت کوین یک شبکه‌ی پرداخت جهانی منبع‌باز است که کاملاً غیر متمرکز بوده و تحت کنترل هیچ مقام مرکزی‌ای نیست. لایت کوین با عرضه‌ی چهار برابر بیش‌تر و زمان پردازش چهار برابر سریع‌تر از بیت کوین (به لطف الگوریتم هش بهبودیافته)، بدون شک جایگزینی جذاب برای بیت کوین، و فرصتی طلایی برای سرمایه‌گذاران می‌باشد.

این را هم اضافه کنیم که «LTC» نماد لایت کوین است و به شکل Ł نشان داده می‌شود.

تاریخچه لایت کوین

تا سال ۲۰۱۱، استخراج بیت کوین تا حد زیادی توسط پردازنده‌های گرافیکی انجام می شد. این مسأله، در برخی از کاربران باعث نگرانی شد، چون به این نتیجه رسیده بودند که ماینینگ با مانع بزرگی روبه‌روست، و منابع CPU در حال منسوخ شدن و بی‌ارزش شدن هستند. به همین دلیل، با استفاده از کد بیت کوین، ارز جایگزین جدیدی به نام «تنبریکس» Tenebrix (TBX) ایجاد شد. خود «تنبریکس» یک پروژه‌ی جانشین برای یک ارز دیجیتال قبلی بود که برنامه‌ی انتشار بیت کوین را با یک پاداش بلاک ثابت جایگزین کرد (در نتیجه، یک عرضه‌ی پول نامحدود ایجاد نمود).

با این حال، توسعه‌دهندگان یک بند در کد گنجاندند که به آن‌ها اجازه می‌دهد ۷.۷ میلیون TBX را بدون هیچ هزینه‌ای برای خود مطالبه کنند. طبیعی بود که این مسأله مورد انتقاد کاربران قرار بگیرد. برای رفع این مشکل، «چارلی لی» (Charlie Lee)، کارمند پیشین گوگل که بعداً مدیر مهندسی در «کوین‌بیس» شد، یک نسخه‌ی جایگزین از تنبریک به نام «فیربریکس» Fairbrix (FBX) ایجاد کرد. لایت کوین الگوریتم استخراج رمزنگاری را از «فیربریکس» به ارث برده، اما با کمی تغییرات، عرضه‌ی پول محدود بیت کوین را هم در پیشینه‌ی خود دارد.

در ۷ اکتبر ۲۰۱۱، «لی» ارز لایت کوین را از طریق یک مشتری منبع باز در «GitHub» منتشر کرد. شبکه‌ی لایت کوین در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۱ فعال شد. لایت کوین یک فورک کد سورس سمت مشتری در هسته‌ی بیت کوین بود، که تفاوت‌های عمده‌ی آن شامل کاهش زمان تولید بلوک (۲.۵ دقیقه)، افزایش حداکثر تعداد سکه‌ها (۴ برابر بیت کوین)، الگوریتم هش متفاوت (scrypt، به جای SHA-256) و تغییر اندکی در رابط کاربری گرافیکی بود.

اما به نظر می‌رسد اولین بار که لایت کوین نظرها را به خود جلب کرد ماه نوامبر ۲۰۱۳ بود که ارزش کل آن رشد عظیمی داشت و در عرض ۲۴ ساعت یک جهش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرد.

در ماه مه ۲۰۱۷، لایت کوین اولین رمز ارز از گروه ۵ ارز دیجیتال برتر (براساس ارزش بازار) شد که Segregated Witness را پذیرفت. کمی بعد در همان ماه، اولین تراکنش شبکه لایتنینگ از طریق لایت کوین تکمیل شد و ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ LTC را در کمتر از یک ثانیه از زوریخ به سان‌فرانسیسکو منتقل کرد.

در نهایت، در سپتامبر ۲۰۲۱، یک بیانیه‌ی مطبوعاتی جعلی در GlobeNewswire منتشر شد که شراکت بین «لایت کوین» و «والمارت» را اعلام کرد. این باعث شد که قبل از افشا شدن این فریب رسانه‌ای، قیمت لایت کوین تا حدود ۳۰ درصد افزایش یابد.

ویژگی‌های لایت کوین

مشخصات و ویژگی‌های لایت کوین را می‌توان به دو گروه عمومی و مشترک با سایر رمز ارزها، و ویژگی‌های منحصربه‌فرد تقسیم کرد. لیست این ویژگی‌ها را در ادامه مشاهده می‌کنیم.

  • لایت کوین از نظر بسیاری از ویژگی‌ها به بیت کوین نزدیک است، اما تفاوت‌هایی اساسی دارد. مثلاً لایت کوین از یک مدل «اثبات کار» استفاده می‌کند، که به جای SHA-256 از تابع هش رمزگذاری سود می‌برد.
  • ایجاد بلوک در لایت کوین چهار برابر سریع‌تر از بیت کوین، و با فاصله‌ی زمانی متوسط ۲.۵ دقیقه طول می‌کشد.
  • سختی ماینینگ در لایت کوین به جای هر دو هفته، هر دو روز و نیم یک‌بار تغییر می‌کند.
  • وقتی صحبت از لایت کوین به‌عنوان یک روش پرداخت به میان می‌آید، هر چند در روزهای اولیه با بیت کوین از نظر الگوهای پرداخت توسعه‌یافته هم‌بستگی و هم‌گرایی داشت، اما امروزه می‌توان دید که ارتباط کمی بین الگوهای پرداخت لایت کوین در مقابل بیت کوین وجود دارد، و این الگوها در طول زمان به واگرایی ادامه می‌دهند.
  • مانند سایر ارزهای دیجیتال غیر متمرکز، لایت کوین هم توسط دولت‌ها (که از نظر تاریخی تنها نهادی بوده‌اند که جامعه برای انتشار پول به آن اعتماد داشته) صادر نمی‌شود. لایت‌کوین‌ها به‌جای این که توسط بانک مرکزی تنظیم شوند و در چاپ‌خانه‌ی ملی حکاکی و چاپ منتشر گردند، توسط یک رویه‌ی پیچیده‌ی ارز دیجیتال به نام استخراج یا ماینینگ تولید می‌شوند. این رویه شامل پردازش فهرستی از تراکنش‌های لایت‌کوین است.

مزایای لایت کوین نسبت به رمز ارزهای دیگر

هر کدام از رمز ارزها و کوین‌های مجازی، به دلیل ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتشان، مزیت‌هایی نسبت به یک‌دیگر دارند. در این‌جا به مزیت‌های لایت کوین نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر می‌پردازیم.

  • لایت کوین یک شبکه منبع باز است. یکی از مزیت‌های اصلی سرمایه‌گذاری در لایت کوین این است که لایت کوین منبع باز است، به این معنی که همه می‌توانند نحوه‌ی عمل‌کرد آن را ببینند، و هر کسی می‌تواند تغییراتی در پروتکل ایجاد کند. البته توجه داشته باشید که این تغییرات معمولاً در واکنش به بازار کریپتو و نیازهای آن اعمال می‌شوند. منبع باز بودن سیستم لایت کوین به آن انعطاف‌پذیری می‌دهد تا نوآوری‌های فناوری مانند SegWit و پروتکل شبکه لایتنینگ را پیاده‌سازی کند تا تراکنش‌ها سریع‌تر و راحت‌تر انجام شوند.
  • لایت کوین غیر متمرکز است. درست مانند اغلب ارزهای دیجیتال، لایت کوین یک شبکه‌ی همتابه‌همتا و یک جایگزین غیر متمرکز برای پول فیات است؛ به این معنی که کاربران مجبور نیستند برای پرداخت یا دریافت پول به اشخاص ثالث مانند بانک‌های مرکزی یا مقامات متکی باشند. نودهای این شبکه در سرتاسر جهان پراکنده شده‌اند و شبکه‌ی لایت کوین برای تمام افراد از هر طبقه‌ی اجتماعی باز است. در نتیجه کارمزدهای واسطه حذف شده و ریسک دست‌کاری عمدی و دستوری قیمت کاهش می‌یابد.
  • لایت کوین سریع است. شاید یکی از مهم‌ترین مزایای سرمایه‌گذاری در لایت کوین سرعت آن باشد. در مقایسه با بیت کوین، لایت کوین چهار برابر سریع‌تر است. لایت کوین تراکنش‌ها را حداکثر در ۲.۵ دقیقه پردازش می‌کند، در حالی که فرآیند پردازش پرداخت‌ها و معاملات در بیت کوین تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. حتی می‌توان ادعا کرد که زمان پردازش سریع‌تر، لایت‌کوین را ایمن‌تر هم می‌کند؛ زیرا برای مثال، هکرها زمان کمتری برای انجام حملات با هزینه‌های مضاعف خواهند داشت.
  • لایت کوین مقیاس‌پذیر است. یکی دیگر از مزایای مهم لایت کوین، مقیاس‌پذیری آن است. لایت کوین می‌تواند ۵۶ تراکنش در ثانیه را پردازش کند. در مقایسه، بیت کوین می‌تواند تنها ۷ تراکنش در ثانیه را انجام دهد، و این در حالی‌ست که در حال حاضر، سرعت پردازش اتریوم ۱۵ تراکنش در ثانیه است.
  • کارمزد کم تراکنش ها. لایت کوین کارمزد تراکنش های نسبتاً پایینی دارد، به ویژه در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال یا سیستم‌های پرداخت سنتی. این یکی از عوامل اصلی است که می‌تواند پذیرش LTC را گسترده‌تر و روان‌تر کند.
  • لایت کوین از زمان ورود به بازار مرتباً بهبود یافته است. همان‌طور بالاتر هم گفتیم، لایت کوین یک شبکه‌ی منعطف است که پیشرفت‌های متعددی مانند SegWit و پروتکل شبکه‌ی لایتنینگ را برای سریع‌تر و آسان‌تر کردن تراکنش‌ها پذیرفته است، و با این کار محبوبیت و ورود کاربران به شبکه‌ی خود را هم سرعت بخشید.
  • لایت کوین دارای تعداد بسیار بالایی سکه است. لایت کوین دارای حداکثر ۸۴ میلیون سکه است که این تعداد چهار برابر بیش‌تر از بیت کوین است. این تعداد بسیار بالا ریسک تورم را از بین می‌برد، و هم‌زمان سرمایه‌گذاران فرصت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری خواهند داشت.
  • معامله‌ی لایت کوین آسان است. بسیاری از صرافی‌ها از لایت‌کوین پشتیبانی می‌کنند. «ای‌تورو» (eToro) یکی از قابل اعتمادترین پلتفرم‌هایی است که به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا LTC بخرند. تمامی کیف پول های سخت افزاری، لایت کوین را نیز پشتیبانی می‌کنند و مبادلات اتمی بین LTC/BTC وجود دارد. علاوه بر این، به دلیل قیمت پایین‌تر آن در مقایسه با سایر کوین‌های برتر - با کارمزد تراکنش تقریباً صفر و سطوح نوسان پایین‌تر – لایت کوین یک گزینه‌ی جذاب برای مبتدیانی است که به دنبال سرمایه‌گذاری در بخش ارزهای دیجیتال هستند.

معایب لایت کوین نسبت به رمز ارزهای دیگر

البته هر کدام از ارزهای دیجیتال نسبت به رمز ارزهای دیگر معایب و کاستی‌هایی نیز دارند. موارد زیر را می‌توان به‌عنوان نقایص لایت کوین نسبت به کریپتو های دیگر در نظر گرفت.

  • لایت کوین در برندسازی دچار مشکل است. به‌عنوان فورک بیت کوین، بسیاری از مردم فکر می‌کنند که لایت کوین همان بیت کوین است، که یکی از معایب اصلی سرمایه‌گذاری در LTC است. علاوه بر این، اگرچه لایت کوین با بهبود بیت کوین، بخش کریپتو را متحول کرد، اما مزیت منحصربه‌فرد بودن آن به‌نوعی در حال کاهش است. برای مثال، بیت کوین پروتکل SegWit را نیز پذیرفته است و پیشرفت‌ها و اعتبار لایت کوین را از بین برده است. به علاوه، شباهت‌های نام‌گذاری نیز می‌تواند مشکل‌ساز باشد. (این که گوگل در زمان سرچ Litecoin تلاش می‌کند آن را به «Bitcoin» تصحیح کند، گویای همه‌چیز هست!)
  • لایت کوین به مرور زمان اعتبار خود را از دست داده است. گرچه لایت کوین یک تیم توسعه‌دهنده‌ی قابل اعتماد دارد، اما قیمت و اعتبار سابق خود را از دست داده است. به‌طور دقیق‌تر، زمانی که «چارلی لی» دارایی‌های خود را در سال ۲۰۱۷ نزدیک به بالاترین قیمت لایت‌کوین فروخت باعث شد مردم اعتقاد او به این سکه را زیر سؤال ببرند. علاوه بر این، لغو سرویس LitePay نیز باعث ایجاد اختلاف در بین علاقه‌مندان به ارزهای دیجیتال شد. اگرچه اعلام اولیه‌ی راه‌اندازی سرویس LitePay باعث افزایش قیمت LTC شد، اما انحلال آن ضربه‌ی بزرگی به لایت کوین زد.
  • لایت کوین یکی از محبوب‌ترین سکه‌ها در «دارک وب» است. یک مقاله‌ی منتشرشده در سال ۲۰۱۸ نشان داد که لایت کوین دومین رمز ارز پر استفاده در دارک وب است، و ۳۰ درصد از فروشندگان زیرزمینی و کالاها و خدمات قاچاق و غیرقانونی، از لایت کوین استفاده می‌کنند. این می‌تواند یک اشکال بزرگ برای سرمایه‌گذاران بزرگ و کاربران عادی باشد، به‌خصوص که تصویر کلی ارزهای دیجیتال را هم مخدوش کرده است.
  • سودآوری استخراج لایت کوین به‌شدت کاهش یافته است. ماینرها با سرعت زیادی در حال از دست دادن علاقه‌ی خود به لایت کوین هستند. در استخراج لایت کوین به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین کریپتوها با یکی از طولانی‌ترین زنجیره ها، در مقایسه با چندین سال پیش، دشواری ماینینگ افزایش یافته و سود آن هم کم شده است. از طرف دیگر، تقاضا برای لایت کوین وجود ندارد، به این معنی که استخراج سکه های جدید سود کمتری دارد. چیزی که اوضاع را بدتر می‌کند این است که اگر ماینرها علاقه‌ي خود را از دست بدهند، دیگر چیزی برای افزایش امنیت شبکه وجود نخواهد داشت، و این می‌تواند درهای لایت کوین را برای حمله باز بگذارد.
  • ارزهای دیجیتال «اثبات کار» در نهایت از بین خواهند رفت. پس از این که در می ۲۰۲۱، «تسلا» بیت کوین را به‌عنوان یک روش پرداخت کنار گذاشت، عملاً ترمز روند صعودی این کریپتو را کشید و بیت کوین را به دلیل مصرف بیش از حد انرژی مورد ملامت قرار داد. لایت کوین هم، درست مانند بیت کوین، از مکانیزم اثبات کار (PoW) برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایجاد سکه‌های جدید استفاده می‌کند. بنابراین، برای بسیاری از مشاغل، به‌ویژه آن‌هایی که می‌خواهند دوست‌دار محیط زیست به نظر برسند، لایت کوین نیز می‌تواند به‌عنوان یک روش پرداخت از جدول خارج شود. البته گفته می‌شود که ممکن است اوضاع در آینده تغییر کند. در آگوست ۲۰۲۰ اعلام شد که لایت کوین اثبات سهام را نیز به رسمیت شناخته، و در حال حاضر، به نظر می رسد هر دو نسخه‌ی اثبات کار و اثبات سهام با هم در شبکه‌ی لایت کوین وجود خواهند داشت.