معرفی ارز دیجیتال اتریوم

اتریوم بعد از بیت‌کوین دومین ارز دیجیتال محبوب و باارزش در بازار رمز ارزهاست؛ اما اتریوم فقط یک ارز دیجیتال نیست. اتریوم (که در اصل برای جبران کاستی‌های بیت‌کوین ابداع شد و توسعه پیدا کرد) یک شبکه‌ی بزرگ از فناوری است که علاوه بر ارز دیجیتال «اتر» (ETH)، فضایی برای پرداخت‌های جهانی و اپلیکیشن‌های کاربردی است.

جهان جدید دیجیتال، نیازمند راه‌های جسورانه‌تر برای خالقان کسب‌وکارهای آنلاین، برنامه‌نویسان حوزه‌ی امنیت سایبری، و بسیاری موارد دیگر است. شبکه‌ی اتریوم برای حمایت از چنین راه‌حل‌هایی ایجاد شد و توسعه پیدا کرد. با فناوری بلاک چین و ظرفیت‌هایی که اتریوم در اختیار شما قرار می‌دهد، هر کجای دنیا که باشید تمام درها برای شما باز است - تنها چیزی که نیاز دارید اینترنت است.

اتریوم بدون توجه به پیشینه یا موقعیت مکانی شما، دسترسی آزاد به پول دیجیتال و خدمات مبتنی بر داده را به شما می‌دهد. اتریوم یک پلت فرم نرم‌افزار منبع‌باز است که توسعه‌دهندگان می‌توانند از آن برای ایجاد ارزهای دیجیتال و سایر برنامه‌های دیجیتال استفاده کنند.

اتریوم مانند بیت‌کوین از فناوری بلاک چین استفاده می‌کند. با این حال، بیت کوین استفاده از این فناوری را به ایجاد و توزیع ارز دیجیتالی هم‌نام خود (BTC) محدود می‌کند. در مقابل، اتریوم از فناوری بلاک چین برای انجام کارهایی بسیار بیشتر از تراکنش ارزهای دیجیتال استفاده می‌نماید.

امروزه، میلیاردها نفر نمی‌توانند حساب بانکی باز کنند، و پرداخت های دیگران هم به هر دلیلی – که در کنترل بانک‌ها یا دولت‌هاست – مسدود شده است. سیستم مالی غیر متمرکز اتریوم (DeFi) هرگز نه تعطیل می‌شود و نه بین کاربران تبعیض قائل می‌شود. تنها با اتصال به اینترنت، می‌توانید در هر کجای جهان پول ارسال کنید، دریافت کنید، وام بگیرید، سود کسب کنید، و حتی جریان‌سازی کنید.

اتریوم فقط برای پول دیجیتال نیست؛ هر چیزی که می‌توانید مالک آن باشید می‌تواند در شبکه‌ی اتریوم معامله شود و به عنوان توکن‌های غیرقابل معاوضه (NFT) مورد استفاده قرار گیرد. می‌توانید هنر خود را نمادین کنید و هر بار که توکن آن مجدداً فروخته می‌شود، به‌طور خودکار حق امتیاز دریافت کنید.

این پلت فرم برای توسعه‌دهندگان خارجی نیز در دسترس است تا بتوانند روی آن، برنامه‌های بلاک چین خود را ایجاد کنند. برخی از توسعه‌دهندگان از این پلتفرم به عنوان ماشین مجازی اتریوم یاد می‌کنند.

چه کسی پشت اتریوم است؟

بسیاری از برنامه‌نویسان و کارآفرینان در تأسیس اتریوم نقش داشته‌اند، اما بیش‌ترین اعتبار آن به «ویتالیک بوترین» و «گاوین وود» (خالق پولکادات) تعلق می‌گیرد. با این حال، هیچ‌کس اتریوم را کنترل نمی‌کند. شبکه‌ی اتریوم غیر متمرکز است، به این معنی که هیچ شخص یا نهادی در پلتفرم آن دخالتی ندارد.

تاریخچه اتریوم

 اتریوم مسیر ایده تا اجرا را نسبتاً سریع طی کرد.

«ویتالیک بوترین» (Vitalik Buterin) زمانی که در سال ۲۰۱۱ به عنوان یک برنامه‌نویس ۱۷ ساله با بیت‌کوین درگیر شد، و «مجله‌ی بیت‌کوین» را تأسیس کرد، خود را به‌عنوان یک چهره در فناوری بلاک چین معرفی کرد. او در آن زمان شروع به تصور پلتفرمی کرد که فراتر از موارد استفاده مالی مجاز توسط بیت کوین بود. «بوترین» در سال ۲۰۱۳ وایت‌پیپری منتشر کرد که در آن راه‌های بهبود بیت‌کوین را توصیف نمود. یکی از پیشنهادهای او، باز کردن درهای بیت‌کوین به روی توسعه‌دهندگان خارجی بود، زیرا اعتقاد داشت می‌توانند اپلیکیشن‌های غیر متمرکزی را روی پلتفرم بیت‌کوین ایجاد و اجرا کنند. پس از این‌که پیشنهاد «بوترین» مورد توجه قرار نگرفت، او شروع به ساخت پلتفرم خود کرد که در آن قصد داشت چیزی بیش از تجارت ارزهای دیجیتال انجام دهد.

سال ۲۰۱۴ اتریوم از طریق یک کمپین جمع‌سپاری برای افزایش سرمایه‌ی خود، با فروش بیش از ۱۸ میلیون دلار توکن به نام «اتر» (توکن‌های اتریوم) پول زیادی جمع‌آوری کرد.

حدود یک سال بعد، توسعه‌دهندگان شبکه‌ی اتریوم را با استفاده از یک زبان برنامه نویسی عمومی راه‌اندازی، و اولین نسخه‌ی زنده‌ي اتریوم که با نام Frontier شناخته می‌شود را در ۳۰ جولای ۲۰۱۵ راه‌اندازی کردند. وجه تمایز اصلی اتریوم از بیت کوین، توانایی این پلتفرم برای تجارت فراتر از ارزهای دیجیتال بود. از آن زمان، این پلتفرم به سرعت رشد کرده است و امروزه صدها توسعه‌دهنده در حال کار روی آن هستند.

اتریوم هم‌چنان دردسرهای فزاینده‌ای را تجربه می‌کند، و از همان مشکلاتی رنج می‌برد که بیت‌کوین عمدتاً در مقیاس‌پذیری خود با آن‌ها روبه‌رو بوده است. در ادامه خواهیم گفت که در سال ۲۰۱۶، ۵۰ میلیون دلار اتر توسط یک هکر ناشناس به سرقت رفت که منجر به طرح سؤالاتی در مورد امنیت پلتفرم اتریوم شد. این امر باعث شکاف در جامعه‌ی این سیستم شده و در نهایت منجر به فورک و تقسیم آن به دو بلاک چین گشت: اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (ETC).

نوسانات چشم‌گیری در قیمت اتر وجود داشته است؛ اما ارز اتریوم در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۳۰۰۰ درصد رشد کرد. این رشد فوق‌العاده برای بسیاری از سرمایه‌گذاران جذاب است؛ اما نوسانات باعث می‌شود سایر سرمایه‌گذاران محتاط باشند.

پلتفرم اتریوم بسیار جوان است؛ اما پتانسیل و برنامه‌های کاربردی آن می تواند نامحدود باشد. زیرساخت‌های اتریوم در چند سال گذشته و زمانی که با مسائل امنیتی به چالش کشیده شد، تقویت شد و از آن‌جایی که انحصار کمتری نسبت به بیت‌کوین دارد، نسبت به اقدامات اصلاحی که ممکن است در نهایت آن را به یک راه‌حل برتر برای بیت‌کوین تبدیل کند، آغوش بازتری دارد.

ویژگی های اتریوم

مشخصات و ویژگی‌های اتریوم را می‌توان به دو گروه عمومی و مشترک با سایر رمز ارزها، و ویژگی‌های منحصربه‌فرد تقسیم کرد. لیست این ویژگی‌ها را در ادامه مشاهده می‌کنیم.

  • اتریوم برای رفع برخی از کمبودهای بیت کوین ایجاد شد. در حالی که بیت کوین گزینه‌ای عالی برای ذخیره‌ی ثروت است (BTC امن‌ترین ارز دیجیتال در جهان است)، اما فاقد عمل‌کرد پیچیده‌ای‌ست؛ اما از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمی‌کند. این‌جاست که اتریوم وارد می شود.
  • اتریوم میزان بالایی از سفارشی‌سازی را ارائه می‌دهد تا توسعه‌دهندگان بتوانند محصولاتی مانند Dapps (اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز)، قراردادهای هوشمند پیچیده و توکن ها را در اختیار کاربران بگذارند.
  • از آن‌جایی که اتریوم غیرمتمرکز و متن‌باز است، هر کسی می‌تواند هر چیزی را روی پلتفرم آن بسازد و راه‌اندازی کند. این ارزش تمرکززدایی است، و یکی از دلایلی است که اتریوم بسیار محبوب شده است.
  • همه به بانک‌ها و صرافی‌ها، و خدمات مالی آن‌ها دسترسی ندارند. اما تنها چیزی که برای دسترسی به اتریوم و محصولات وام، استقراض و پس‌انداز آن نیاز دارید، اتصال به اینترنت است.
  • برای استفاده از برنامه‌ی اتریوم نیازی به ارائه‌ی تمام اطلاعات شخصی خود ندارید. اتریوم در حال ساختن اقتصاد مبتنی بر ارزش بر اساس اینترنت امن‌تر و خصوصی‌تر است، نه نظارت بر کاربران.
  • اتریوم به‌عنوان یک شبکه‌ی همتابه‌همتا، به شما این امکان را می‌دهد که مستقیماً با فرد دیگری پول مبادله کنید یا قرارداد ببندید. نیازی نیست سراغ شرکت‌های واسط بروید.
  • اتریوم در برابر سانسور مقاوم است. هیچ دولت یا شرکتی کنترلی بر اتریوم ندارد. با داشتن این سیستم غیر متمرکز ، تقریباً غیرممکن است که کسی مانع از دریافت، پرداخت یا استفاده از خدمات در اتریوم شود.
  • در این شبکه همیشه محصولات و تجربیات بهتری در حال ساخت هستند. بدین ترتیب، محصولات اتریوم به‌طور پیش‌فرض با تغییر شرایط سازگار هستند. شرکت‌ها می‌توانند بر موفقیت یکدیگر بنا شوند.

مزایای اتریوم نسبت به رمز ارزهای دیگر

هر کدام از رمز ارزها و کوین‌های مجازی، به دلیل ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتشان، مزیت‌هایی نسبت به یک‌دیگر دارند. در این‌جا به مزیت‌های اتریوم نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر می‌پردازیم.

  •  غیر متمرکز بودن. اتریوم پس از بیت کوین دومین ارز دیجیتال غیر متمرکز جهان است. بر خلاف پلتفرم‌های قرارداد هوشمند مانند NEO یا Tron، در اتریوم هیچ مرجع متمرکزی با کنترل نهایی وجود ندارد. تمرکزگرایی همیشه مشکل‌زاست، و به همین دلیل، داشتن یک شبکه‌ی غیر متمرکز مانند اتریوم، برای مقاومت در برابر دخالت‌های خارجی ضروری به نظر می‌رسد.
  • جامعه‌ی توسعه‌دهندگان قوی. اتریوم بزرگترین جامعه‌ی توسعه‌دهندگان در جهان را دارد، حتی بزرگ‌تر از بیت کوین. این به اتریوم برتری فوق‌العاده‌ای نسبت به سایر پروتکل‌ها می‌دهد.
  • قابلیت تعامل و هم‌کاری. هر برنامه یا اپلیکیشنی که روی پلتفرم اتریوم ساخته می‌شود، می‌تواند بلافاصله به صدها پروتکل دیگر که قبلاً در آن‌جا وجود دارد متصل گردد. در جامعه‌ی اتریوم، این به عنوان «لِگوی پول» شناخته می شود.
  • نقدینگی و شناوری بالا. اتریوم بدون شک یکی از نقدشونده‌ترین دارایی‌های مالی در جهان است. با هزینه‌ای بسیار ارزان، می‌توانید اتریوم را به‌سرعت با پول نقد یا اشیاء قیمتی مانند طلا مبادله کنید.
  • خطر کمتر تورم. اتریوم دارای یک استراتژی تورم واضح است، که کمتر در معرض خطر دست‌کاری است. نیازی نیست نگران کاهش قیمت ارز دیجیتال خود باشید زیرا سیستم بلاکچین و امکان‌های آن نامحدود است.
  • استفاده از پروتکل اثبات سهام (POS). این اصل، بر خلاف مدل «اثبات کار» تقریباً تمام راه‌های تمرکزگرایی را مسدود می‌کند، زیرا حجم بسیار زیادی از سهم بازار اتریوم در دست سرمایه‌گذاران ثروتمند و قدرتمند قرار نمی‌گیرد.

معایب اتریوم نسبت به رمز ارزهای دیگر

البته هر کدام از ارزهای دیجیتال نسبت به رمز ارزهای دیگر معایب و کاستی‌هایی نیز دارند. موارد زیر را می‌توان به‌عنوان نقایص اتریوم نسبت به کریپتو های دیگر در نظر گرفت.

  • سرعت کم. پروتکل‌های غیر متمرکز معمولاً کند هستند. بیت کوین دارای سرعت متوسط ​​۷ TPS (تراکنش در ثانیه) است، در حالی که اتریوم دارای سرعت ۱۵ TPS است، یعنی دو برابر سرعت بیت کوین؛ اما باز هم کافی نیست. کاهش سرعت باعث افزایش قیمت تراکنش ها و غیراقتصادی شدن تجربه‌ی کاربر با اتریوم می‌شود.
  • اتریوم کاملاً غیر قابل دست‌کاری نیست. در سال ۲۰۱۶ یک هکر توانست از یک باگ در اتریوم (که به‌تازگی شروع به کار کرده بود) سوء استفاده کند و حدود ۵۰ میلیون دلار ETH را به جیب بزند. تنها واکنش جامعه‌ي اتریوم در آن زمان ایجاد یک انشعاب (فورک) در شبکه بود. آیا امروز با رشد بسیار زیاد شبکه و تعداد افراد کلیدی استفاده‌کننده از اتریوم، آیا می‌توان دوباره همین عکس‌العمل را نشان داد؟
  • زبان برنامه‌نویسی دشوار. زبان مادری شبکه‌ی اتریوم، «سولیدیتی» (Solidity)، در لایه‌ی سطحی بسیار ساده به‌نظر می‌رسد؛ اما در عمل، هم یادگیری و هم استفاده از آن بسیار دشوار است. این دشواری و پیچیدگی زیاد می‌تواند باعث بروز اشتباهات در برنامه‌نویسی و پیدا شدن باگ‌های جدید شود.
  • مسائل مقیاس‌پذیری. برخلاف بیت‌کوین که تنها یک هدف واحد را دنبال می‌کند، اتریوم هم به عنوان دفتر کل، هم پلتفرمی برای قراردادهای هوشمند و هم چند مورد دیگر عمل می‌کند. این وظایف چندگانه می‌تواند منجر به ایجاد باگ، خرابی سیستم و راه نفوذ برای هک شود.
  • ریسک بالای سرمایه‌گذاری در اتریوم. قیمت اتر در گذشته نوسانات زیادی داشته است، که ممکن است برای سرمایه‌گذاران خاص، به‌ویژه تازه‌کارها، یک نقطه ضعف بزرگ باشد. این نوسانات می‌توانند هم باعث سودهای سرشار و هم ضررهای جبران‌ناپذیر شوند. علاوه بر این، هزینه‌های اتریوم نیز دارای نوسان هستند که این مسأله هم دردسرساز است.