معرفی ارز دیجیتال تتر

ارزهای دیجیتال باثبات (stable) را می‌توان کلید ورود به بازار معاملات رمز ارزها دانست.

تتر یک ارز باثبات با وثیقه‌ی فیات است، که ضمن کاهش ریسک نوسان قیمت، مزایای تراکنش با دارایی‌های مبتنی بر بلاکچین را هم به مشتریان ارائه می‌دهد. تتر در اصل بر بلاکچین اتریوم و بیت کوین مبادله می‌شود و در حساب‌های بانکی، بر اساس نسبت ۱:۱ با دلار آمریکا محاسبه و ثبت می‌گردد.

تتر یا USDT یک ارز رمزنگاری‌شده‌ی منحصربه‌فرد است که برای حفظ ثبات قیمت، به ارز فیات گره خورده است. این ارز دیجیتال که توسط شرکت Protocol Omni منتشر شده، ارزشی معادل با ارزش دلار آمریکا دارد.

تتر چگونه کار می‌کند؟

شرکت «تتر آپریشنز» (با مسؤولیت محدود) یک نهاد مستقر در هنگ کنگ است که به‌عنوان یک شخص ثالث برای دارایی‌های این ارز دیجیتال عمل می‌کند. این نهاد، ارزهای فیات را به نرخی ثابت و معادل USDT در گردش نگه می‌دارد. پیاده‌سازی این استیبل‌کوین، کمکی اساسی به از بین بردن مشکلات مربوط به اجرای ممیزی فیات و ارزهای دیجیتال کرده است. البته این عملیات هیچ تأثیری بر شفافیت یا امنیت ممیزی‌ها ندارد.

تتر یا USDT روی پروتکل Omni کار می‌کند. این پروتکل (همان‌طور که از اسم آن می‌توان حدس زد) یک پلتفرم همه‌کاره است که برای بسیاری از ارزها و دارایی‌های دیجیتال متصل به بلاکچین بیت‌کوین مورد استفاده قرار می‌گیرد. مفهوم پروتکل Omni این است که هر تتر (USDT)، ۱ دلار ارزش دارد و شما می‌توانید آن را در هر زمان در برابر ارز فیات بازخرید کنید.

هدف از انتشار این سکه چیست؟ اول از همه، این کریپتو یک ابزار مفید برای دور زدن قانون مالیت و تحریم‌ها است. از آن‌جایی که به دلیل محدودیت‌های نظارتی، قرار دادن دلار واقعی در مبادله با ارزهای دیجیتال برای صرافی‌ها دشوار است، این برنامه‌ریزی صورت گرفت تا با یک سکه دیجیتال که نرخ ارز ثابتی دارد، این مشکلات را دور بزنند. البته در ابتدای کار مدیریت پروژه‌ی تتر اعلام کرد که اگر برای مبادله‌ي دلار خود با USDT با شرکت تتر تماس بگیرید، هیچ‌کس نمی‌تواند مبادله‌ی USDT با دلار واقعی را معکوس کند.

تاریخچه تتر

تتر (USDT) که در ژوئیه ۲۰۱۴ توسط براک پیرس، کریگ سلرز و ریو کالینز تأسیس شد، در ابتدا با نام «Realcoin» شناخته می‌شد، یک ارز دیجیتال است که معمولاً به‌عنوان «سکه‌ی باثبات» (stablecoin) شناخته می‌شود، و هدف آن حفظ نسبت مبادله ۱:۱ ثابت است. دلار آمریکا. تتر یکی از اولین استیبل کوین های ایجاد شده بود که بر پایه‌ی «مَستر کوین» (Omni) ساخته شد. این شرکت یک لایه‌ی پروتکل برای بیت کوین بود که مفهوم استیبل کوین را در سال ۲۰۱۲ به جهان معرفی کرد. تتر پیش‌گام چیزی بود که اکنون به‌عنوان یک مدل استیبل کوین با وثیقه‌ی فیات شناخته می‌شود. امروزه تتر پرکاربردترین استیبل کوین است.

در آن زمان تتر به‌عنوان تلاشی برای حل دو مشکل عمده با ارزهای دیجیتال موجود ایجاد شد: اول نوسانات بالا، و دوم قابلیت تبدیل بین ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال. برای رسیدگی به این مشکلات شناخته‌شده، تتر یک ارز رمزنگاری شده ایجاد کرد که به‌طور کامل توسط سپرده‌های دلار آمریکا در بانک‌ها پشتیبانی می‌شود. در حالی که اغلب توکن‌های دیگر در یک شبکه‌ي غیر متمرکز عمل می‌کنند، شرکت «Tether Ltd» مستقر در هنگ‌کنگ تنها مسؤول تبدیل و بازخرید توکن‌ها، و هم‌چنین حفظ پشتوانه‌ی سپرده‌ی ۱ در برابر ۱ است.

صرافی‌ها، کاربران اصلی USDT به‌عنوان جایگزینی برای ارزهای فیات بوده‌اند، که نیاز به حفظ روابط بانکی خارج از ارزهای دیجیتال را کاهش داده یا از بین می‌برد. صرافی‌های قابل توجهی که از این توکن استفاده می‌کنند عبارتند از: Bitfinex، Bittrex، Binance، Coinbase، Kraken، Huobi، Poloniex، Liquid.io، Gate.io و OKEx. شرکت تتر دارای روابط قوی با Bitfinex مستقر در هنگ‌کنگ است، و هر دوی این شرکت‌ها دارای یک سازمان مادر مشترک به نام iFinex Inc هستند.

از زمان تأسیس آن در سال ۲۰۱۴، تتر به دلیل عدم ارائه‌ی صورت‌های مالی حساب‌رسی‌شده که ذخایر کافی با پشتوانه‌ی USDT را ثابت کنند، موضوع بحث‌های مداوم بوده است. برای مدت‌های زیادی تتر نتوانسته بود روابط بانکی خود را افشا کند، و تازه در نوامبر سال ۲۰۱۸ شرکای بانکی خود را اعلام کرد تا شایعات مربوط به پرداخت بدهی خود را (که توسط صرافی ارز دیجیتال مرتبط، Bitfinex، مطرح شده بود) بی‌اثر کند.

در مارس ۲۰۱۹، تتر بیانیه‌ی افشای خود را به‌روزرسانی کرد، و ادعا کرد که توکن‌های آن دیگر ۱۰۰٪ توسط سپرده‌های دلار آمریکا پشتیبانی نمی‌شوند. در عوض اکنون تتر با پشتوانه ۱۰۰ درصدی ذخایر، شامل ارزهای سنتی و معادل‌های نقدی و هر از گاهی، سایر دارایی‌ها و مطالبات از وام‌های تتر به اشخاص ثالث، که ممکن است شامل نهادهای وابسته باشد، پشتیبانی می‌شود.

ویژگی‌های تتر

مشخصات و ویژگی‌های تتر را می‌توان به دو گروه عمومی و مشترک با سایر رمز ارزها، و ویژگی‌های منحصربه‌فرد تقسیم کرد. لیست این ویژگی‌ها را در ادامه مشاهده می‌کنیم.

  • تتر (USDT) یک ارز دیجیتال با ارزش است که هم‌تراز با ارزش دلار آمریکا است. ایده‌ی ایجاد این کوین ایجاد یک ارز دیجیتال باثبات (stable coin) بود که بتوان از آن مثل دلار دیجیتال استفاده کرد.
  • تتر محبوب‌ترین سکه‌ی باثبات است، و حتی در بسیاری از صرافی‌های بزرگ و پرطرفدار به‌عنوان جایگزین دلار عمل می‌کند.
  • تتر هم مانند سایر ارزهای دیجیتال از بلاکچین استفاده می‌کند؛ اما برخلاف سایر ارزهای دیجیتال، [طبق سایت رسمی Tether] « پشتیبانی ۱۰۰٪ دلار آمریکا را دارد». به این معنی که قرار است هر تتر توسط دلارهای ذخیره‌شده در حالت ایده‌آل در نسبت یک به یک پشتیبانی شود (این، هم یک نقطه‌ی فروش بزرگ، و هم یک مشکل بالقوه در فضای کریپتو غیر متمرکز است).
  • کاربرد اولیه‌ی تتر دادن ثبات به بازار بی‌ثبات فضای کریپتو است، و با این کار نقدینگی را به صرافی‌هایی که نمی‌توانند با دلار و با بانک‌ها معامله کنند باز می‌گرداند.

مزایای تتر نسبت به رمز ارزهای دیگر

هر کدام از رمز ارزها و کوین‌های مجازی، به دلیل ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتشان، مزیت‌هایی نسبت به یک‌دیگر دارند. در این‌جا به مزیت‌های تتر نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر می‌پردازیم.

  • زمان معاملات. معاملات تتر در عرض چند دقیقه انجام می‌شود. این برای همه از جمله معامله‌گرانی که مایل به معامله‌ی فوری در چند دقیقه (و نه چند روز) هستند مفید است. این در حالی‌ست که با استفاده از سیستم‌های بانکی مرسوم، سپرده‌ها/ برداشت‌های دلاری ممکن است چند روز طول بکشد.
  • ثبات ارزش. زمانی که تصمیم به خرید یا فروش اغلب ارزهای رمزپایه‌ی دیگر دارید، این کریپتوکارنسی‌ها ممکن است به دلیل نوسانات خود برای شما مشکل‌ساز شوند. در مورد تتر این‌طور نیست. علاوه بر این، بسیاری از صرافی‌ها به‌جای ارزهای فیات، به معامله با USDT رغبت بیش‌تری دارند. مزیت به‌اشتراک‌گذاری پول در شبکه USDT این است که مردم به دلیل ثابت بودن ارزش ارز تتر، هیچ ضرری به دلیل نوسان سرمایه در بازار متحمل نمی‌شوند.
  • هزینه‌های تراکنش. نقل و انتقالات سوییفت می‌تواند بسیار گران باشد. زمانی که پای ارزهای فیات پشتیبانی‌نشده در میان باشد، هزینه‌ی کارمزد ممکن است بسیار بالا برود. نقل و انتقالات بین کیف پول های Tether شامل هیچ کارمزدی نمی‌شود. با این حال، در صورت وجود کیف پول شخص ثالث، هزینه‌هایی که توسط آن سیستم کیف پول تعیین شده است، اعمال خواهد شد (معمولاً چیزی حدود ۱ دلار).
  • انتقال ارزان‌تر پول. USDT می‌تواند برای انتقال پول از طریق شبکه غیر متمرکز با نرخ ارزان‌تر و سریع‌تر استفاده شود. از آن‌جایی که این توکن به‌گونه‌ای ایجاد شده است که همیشه ارزشی معادل ۱ دلار آمریکا دارد، می‌توان از آن برای انتقال پول به هر کسی در سراسر شبکه استفاده کرد. و البته باید در نظر داشته باشیم که توکن تتر هم‌چنان تمام ویژگی‌های یک ارز دیجیتال رایج را حفظ می‌کند.
  • فروش مجدد. مزیت اصلی استفاده از USDT در شبکه تتر، گزینه‌ی فروش مجدد است، که کاربر در خود پلتفرم دریافت می‌کند. شما می‌توانید تتر خود را به ارز فیات نیز تبدیل کنید. با این حال، برداشت با ارز فیات هزینه‌هایی را برای انتقال بانکی به همراه خواهد داشت. به‌محض تبدیل USDT خود به فیات، صرافی توکن را حذف می‌کند، بنابراین تغییر در ارزش فیات بر عهده‌ی شبکه نخواهد بود. ارزش پایدار تا زمانی که روی پلتفرم هستید باقی می‌ماند.
  • تقویت پلتفرم‌های دیگر. تتر به دیگر پلتفرم‌های رمزنگاری هم کمک می‌کند تا پلتفرم خود را تقویت کنند؛ زیرا شبکه‌های دیگر به‌دلیل الزام‌های قانونی نمی‌توانند از ارزهای فیات در پلتفرم استفاده نمایند. در این‌جاست که تتر به‌عنوان یک نجات‌دهنده وارد می‌شود.
  • کمک به تازه‌واردان. USDT یک موهبت برای تازه‌واردان در دنیای کریپتو است. آن‌ها می‌توانند پلتفرم خود را با تتر سازگار کنند. به این ترتیب، استارت‌آپ‌های جدید می‌توانند وجوه فیات خود را با ارز دیجیتال تتر مبادله کرده و از آن به‌عنوان یک صندوق پشتیبان نگهداری کنند. ضریب ثبات توکن تتر به این معنی است که سرمایه‌گذاری آن‌ها هرگز ضرر نمی‌کند. در حال حاضر، این نوع وجوه پشتیبان، بالغ بر ۴۵۰ میلیون دلار است که می‌تواند با کل مقدار USDT در گردش مقایسه شود.

معایب تتر نسبت به رمز ارزهای دیگر

البته هر کدام از ارزهای دیجیتال نسبت به رمز ارزهای دیگر معایب و کاستی‌هایی نیز دارند. موارد زیر را می‌توان به‌عنوان نقایص تتر نسبت به کریپتو های دیگر در نظر گرفت.

  • ناشناس نبودن کاربر. ناشناس بودن هسته‌ی اصلی ارزهای دیجیتال است. اگر می‌خواهید USDT بخرید، باید مدارکی که هویت شما را اثبات می‌کند برای افتتاح حساب ارائه دهید. با این حال، صرافی‌هایی هم وجود دارند که به شما امکان می‌دهند بدون احراز هویت خود، یک حساب باز کنید.
  • ثبات قیمت. به نظر می‌رسد مفهوم ارزش USDT در برابر دلار آمریکا، برای حفظ ثبات قیمت ایده‌آل باشد. با این حال، ارزش ارز فیات هرگز ثابت نمی‌ماند. بنابراین مفهوم پشت Tether همیشه صادق نیست. سطح نوسانات همیشه در حدود ۲ و ۳ درصد بوده است، اما هرگز به صفر نمی‌رسد.
  • بدون ماینینگ. هیچ گزینه‌ای برای استخراج تتر وجود ندارد. فقط شرکت پشتیبان USDT می‌تواند این کار را انجام دهد. این کار به احتمال زیاد برای حفظ یک‌نواختی ارزش تتر در برابر دلار آمریکا است. بدون کنترل مرکزی، حفظ این ثبات امکان پذیر نخواهد بود.
  • پنهان کردن اطلاعات مهم به دلایل نامعلوم. تتر ارتباط مستقیم خود با صرافی Bitfinex را پنهان کرد و این واقعیت را تنها پس از انتشار شواهد مستقیم گزارش داد. این نوع ارتباطات، اطلاعات بسیار مهمی هستند، و پنهان نگه داشتن آن‌ها سطح پایین صراحت و صداقت شرکت را نشان می‌دهد.
  • عدم ممیزی عادی و منظم. تا اوایل ماه نوامبر ۲۰۱۸، این مشکل اصلی و شماره یک تتر بود. هیچ کس تا آن زمان حساب‌های شرکتی که دلارها را برای ایمن‌سازی USDT نگهداری می‌کنند، را ندیده بود. با این حال، در تاریخ ۱ نوامبر آن سال، مدیریت تتر اطلاعاتی را در مورد همکاری با بانک «دلتک اند تراست» به عموم ارائه کرد، که همان هم نیاز به یک راستی‌آزمایی داشت.